Op zaterdag 25 mei a.s. ben je welkom op Trimunt tijdens de Bunkerdag 2024

Van 13.00 tot 16.00 uur.

 

april 2024

Uitleg en overleg met Ruben en Arnold. Ruben gaat als afstudeeropdracht de maquette van de radarstelling Trimunt digitaliseren. Dat geeft ons straks zoveel mogelijkheden, stel je voor dat je door de maquette kunt lopen. Wie weet kun je straks binnen kijken in één van de bunkers! 

 

oktober 2023

BARAK VOORMALIG KAMP NUIS

Afgelopen periode hebben wij een deel van een barak uit het voormalig kamp Nuis kunnen veiligstellen. In 2017 werd de barak in Jonkersvaart afgebroken. De bedoeling was om deze weer te gaan opbouwen als herinnering aan de Molukse gemeenschap die hier na de oorlog op kamp Nuis hebben geleefd. Helaas is dat initiatief niet geslaagd en is de betrokken stichting in december 2022 ontbonden.

De barak zou worden vernietigd en gelukkig hebben wij een deel kunnen behouden. De bedoeling is om deze te gaan gebruiken in onze plannen van een toekomstig expositieruimte. De barakdelen zijn nu veilig opgeborgen bij Postmus te Nuis. 

Soortgelijke barakken hebben destijds op Stellung Löwe gestaan. Kamp Nuis is in 1941 gebouwd. 

 

paneel met duidelijke opdruk 1941

 

april 2023

Staken op Leven en Dood ,m.m.v. Stichting Bunkerbehoud Trimunt. 

met o.a.  De 16 doden van Trimunt.

NPO2 ,Maandag 24 april 2023

https://pers.bnnvara.nl/staken-op-leven-en-dood-een-drieluik-over-de-grootste-maar-onbekende-oorlogsstakin

‘STAKEN OP LEVEN EN DOOD’ EEN DRIELUIK OVER DE GROOTSTE, MAAR ONBEKENDE OORLOGSSTAKING

Maar liefst 500.000 mensen durfden in 1943 de onderdrukking van de Duitsers te trotseren tijdens de April-meistakingen. Het was de grootste staking die ooit in Nederland heeft plaatsgevonden en verspreidde zich als een lopend vuurtje over het hele land. De bezetter sloeg vanzelfsprekend hard terug. Er sneuvelden 200 stakers en honderden werden er naar strafkampen afgevoerd. Het is opmerkelijk dat deze aangrijpende gebeurtenissen niet in ons collectieve geheugen gegrift staan. Waarom eigenlijk niet? Hoe kon het gebeuren dat deze enorme uitbarsting van verzet die begon bij de Stork-fabrieken in Hengelo zo onbekend is gebleven? Was het omdat de grote steden niet meer durfden mee te doen na de keihard neergeslagen Februaristaking? Was het omdat de stakers op het platteland in bescheidenheid terugkijken op hun verzet? Erik Dijkstra belooft in ‘Staken op leven en dood’ dit raadsel op te lossen en de grootste Nederlandse staking een prominente plek te geven in de vaderlandse geschiedenis. ‘Staken op leven en dood’ is vanaf maandag 24 april drie weken lang om 22.15 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Boek : Staken op Leven en Dood  ,ERIK DIJKSTRA /HANS MORSSINKHOF
 

 

Bevrijdingstocht bevrijding Westerkwartier

13 april 1945 is de datum dat het precies 78 jaar geleden is dat Marum en omgeving bevrijd werden. Op deze bewuste dag kwam vanaf de Wilpsterweg een groepje Canadezen militairen Marum ingereden. Die dag houden we sindsdien aan als de bevrijding van Marum.

Afgelopen jaar heeft de Stichting Bunkerbehoud Trimunt dit herdacht met een tocht met historische legervoertuigen. Ook dit jaar zal dit weer gebeuren. In het zuid – westelijk deel van het Westerkwartier zal een bevrijdingstocht gehouden worden waarbij zoveel mogelijk basisscholen en verzorgingshuizen aangedaan worden. U kunt de voertuigen tussen 10.00 en 14.00 uur tegenkomen, wij rijden door Noordwijk, Kornhorn, Opende, Frieschepalen, Siegerswoude, De Wilp Marum, Nuis, Niebert, Boerakker, Oldekerk, Sebaldeburen, Grootegast, Lutjegast en Doezum. Rond 12.30 uur zullen de voertuigen op het Marktplein in Grootegast staan. Wij roepen de inwoners van de dorpen op om te gaan vlaggen!

Bevrijdingstocht 13 april a.s.

13 april 1945 is de datum dat het precies 78 jaar geleden is dat Marum en omgeving bevrijd werden. Op deze bewuste dag kwam vanaf de Haarsterweg een groepje Canadezen militairen Marum ingereden. Die dag houden we sindsdien aan als de bevrijding van Marum.

Lees meer »